Çiçeğimizin bakımını ne kadar doğru yaparsak o kadar çok güzelliklerini gösterirler. Aşağıdaki bilgileri okuyarak çiçeğiniz hakkında temel bilgileri edinebilirsiniz.
Orkide Bakımı
İyi bakıldığı zaman uzun yıllar güzelliğini koruyabilen ve her yeni açan çiçeği ile daha da güzelleşen orkideye nasıl bakılmalı? Orkide bakımı püf noktaları nelerdir, evde orkide bakımı nasıl olmalıdır, orkide nasıl çiçek açtırılır, sulaması nasıl yapılır, hangi sıcaklıkta nerde tutulmalıdır ve daha birçok merak edilen sorunun yanıtını bu sayfadan alabilirsiniz. Orkide bakımına dair gerekli bazı bilgileri sizler için hazırladık.
- Orkideler, aydınlık yerleri severler. Fakat direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalılar. Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır. Orkidenin üzerine gelen güneş yarı yarıya filtrelenmiş olmalıdır. Işık ihtiyacı yalnızca gövdesi ve yaprakları için değil kökleri için de gereklidir. Bu nedenle, şeffaf saksı kullanılmalı ve gerekmedikçe saksısı değiştirilmemelidir.
- Orkide toprağı kendine özeldir. Standart bitki toprakları konulmaz. Eğer toprak değişimi yapacaksanız orkide toprağı alınıp dikilmelidir.
- Orkide için sulama hayati derece önemlidir. Sulama olarak haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir.Ayrıca bitkinizi fısfıs ile sulamamalısınız.
- Orkidenin sağlıklı büyümeye devam etmesi için minimum 18º C derecede ve maksimum 29º C derecede durması gereklidir. Daha azı veya daha fazlası uzun süreli olmadıkça gelişimi engellemese de uzun vadede bitkinize zarar verir.
Antoryum Bakımı
Antoryum bitkisi bir parça güneş görmek şartıyla bütün yıl kesintisiz çiçek açabilir.

- Antoryum güneş görmeden çiçek açamaz. Antoryumlar günde 4 saat kadar güneş almalıdır ama direkt güneş onlara zarar vereceğinden, güneş pencere tülünden süzülüp bitkiye ulaşmalıdır. Filtrelenmiş güneş çiçeklere zarar vermez;
- Antoryum’unuz yeterince güneş alırsa ve toprağının besleyiciliği iyi ise, bu şartlarda büyümesi hızlanır ve asla çiçeksiz kalmaz.
- Antoryum’un kökleri çoğalmadıkça saksı değiştirmek gerekmez, ancak 3 yılda bir nisan ayında toprağı değiştirmeniz gerekir. Saksı büyüklüğünü arttıtırsanız verimliliği köküne verir. Bu nedenle çiçek açma süresi uzayabilir.
- Oda sıcaklığında su ile sulamalısınız. Elinizle dokunduğunuzda toprağın nemliliğinin gittiğini fark ederseniz tekrar sulayın. Ne sıklıkta sulayacağınızı böyle ayarlamalısınız.
- Sulama dengesinin fazla altında kalırsanız yapraklarda ve köklerde ciddi zararlar oluşur. Aşırıya kaçarsanız bu sefer yapraklarda sağlık kaybı, sararma ve köklerde çürüme olabilir.
Spatifilium (Barış Çiçeği) Bakımı

- Spati bitkisi hava akımlarından çabuk etkilendiği için çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır
- Parlak ve zarif çiçekleri olan spatifilyumun gövdesi yavaş uzar.
- Oldukça hassas olan spatifilyum, mevsim değişikliklerinde önlem alınmazsa yaprak uçları bozulabilen bir bitkidir.
- Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Karanlıkta kalan spatifilyumun yaprakları birkaç gün içinde solmaya, sararmaya ve dökülmeye başlar.
- Havanın soğuk olduğu kış aylarında bitkiyi mümkün oldukça az sulamalısınız. Yazın ise suya ihtiyacı artacağından daha fazla sulamalısınız. Verdiğiniz su oda sıcaklığında olmalıdır. Su toprağın heryerine değecek şekilde dökülmelidir.
- Spati bitkisi soğuğa dayanıklıdır ve kolay kolay soğuktan etkilenmemektedir. Genelde yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kışa doğru dökerek dinlenme sürecine girer. Sararmış ve çürümüş yapraklar ara sıra bir makas ile budanmalıdır.
Guzmanya Bakımı

- Guzmanya çiçeği direkt gün ışığından uzak tutulmalıdır. Direkt gün ışığı eşsiz güzellikteki çiçeğinin renginin solmasına yol açacaktır. Az ışıklı ortamlara dayanabilen yapısıyla ev ve ofislerin neredeyse tüm köşelerinde yaşamaya uyum gösterir.
- Guzmanya çiçeği suyuna karşı çok hassastır. Mutlaka içme suyu kullanarak sulamalısınız.
- Tropikal bir bitki olduğu için yüksek nemli ve sıcak ortamlardan hoşlanır. Günlük olarak yapraklarını nemlendirmeniz guzmanya çiçeğinin gelişimi için önemlidir.
- Guzmanya çiçeğinin yapraklarının güçsüzleşmesi az sulandığına işaret eder.
- Guzmanya çiçeğinin budanmaya ihtiyacı yoktur. Sadece güçsüzleşen ve formunu kaybeden yapraklarını temiz bir makas yardımı ile kesmeniz onu mutlu edecektir. Güçsüz ve kötüleşen yapraklarını kesmek bitkinin enerjisini yeni açacak ve var olan yapraklarına aktarmasını sağladığı için gelişimini hızlandıracaktır.
Difenbahya Bakımı
Araceae familyasından olan Dieffenbachia 200 kadar türe sahiptir. Difenbahya iri yapraklara ve kalın bir gövdeye sahiptir. Dallanıp budaklanma yapmayan bu bitki çok nadir dipten sürgün verir.

- Difenbahya direkt olarak güneş ışığı almak istemeyen bitkilerdendir. Güneş ışığına direkt temas ederse yapraklarının formu bozulabilir. Filtrelenmiş güneş ışığı olması gerekir.
- Sulama işlemi düzenli, ölçülü ve toprağın her yanına eşit dağılacak şekilde yapılmalıdır. Sulama işleminde toprağın her yerinin eşit miktarda nemlendiğinden emin olmalısınız.
- Bölgesel sulama, bitkinin bir bölgesinin nemsiz kalmasına yol açar ve bu da gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
- Bitkiyi sularken direkt musluktan alınan su yerine oda sıcaklığında dinlendirilmiş su kullanmaya özen gösterilmesi önemlidir.
- Sararma yapmış ve çürümüş yaprakları belirli aralıklarla makas ile budayabilirsiniz.
Yucca (Yuka) Bakımı

Yuka çiçeği güçlü dalları ve odunsu gövdesiyle ev ve iş yeri dekorasyonlarında uzun yıllardır sıklıkla tercih ediliyor.
- Güneşi çok seven bir bitkidir. Güneşe olan ihtiyacı diğer saksı çiçeklerine göre oldukça fazladır. Bu nedenle yeteri kadar güneş almazsa bitki çürüyebilir.
- Nem oranı yüksek olan bölgeleri daha çok tercih eden Yucca, yeterli nem oranına erişememiş ortamlarda yapraklarını dökebilir.
- Eğer yapraklarında sararma meydana gelmiş ise temiz bir makas yardımı ile budama yapmanız yeni açacak olan yapraklarının daha sağlıklı bir şekilde büyümesine destek olacaktır.